Annas hus - en törnrosasaga
Huset sov i 100 år
Annas hus kanske egentligen borde heta Fridas hus. Frida var nämligen en flicka som växte upp på den gamla släktgården i byn Toije-Läbbesta i slutet av 1800-talet.

Frida gifte sig så småningom med drängen Anders. För att det unga paret skulle ha någonstans att bo, byggde Fridas föräldrar hela detta storståtliga hus i början av förra seklet. Bygget blev påkostat och man sparade inte på något - varje detalj var av yppersta kvalitet.

Men innan Frida och Anders hann flytta in, dog föräldrarna hastigt och de unga tu valde att bo kvar i Fridas föräldrahem, som ligger strax intill. De fick dottern Anna, som växte upp på gården som ensamt barn. I vuxen ålder skötte hon om sina åldrande föräldrar och tog så småningom ensam över gården. Anna gifte sig aldrig.

Huset som byggts åt Annas mor förblev tomt. På somrarna öppnades det för semestrande släktingar, men beboddes aldrig permanent.

När Anna avled i slutet av 1970-talet, såldes gården och allt lösöre gick på auktion, en händelse som folk fortfarande talar om i bygden. Huset tömdes och började gradvis förfalla.

År 1991 köpte Per Andersson gården och 1995 gifte han sig med Maria. Efter några års funderingar och tvekan började vi försiktigt rusta huset. Glasverandan var första steget. Sedan följde renoveringsinsatser under ganska många år, i mån av tid och pengar. Mycket var dock enastående välbevarat.

Den 6 juni 2006 invigdes det nyrenoverade huset i närvaro av glada vänner, släktingar och grannar. Efter hundra års törnrosasömn har Annas hus nu väckts till liv och många gäster har njutit av dess speciella atmosfär.

Vi är tacksamma till Anna som ensam förvaltade gården under så många år och som lät huset stå kvar i sitt ursprungliga vackra skick.  Det är därför naturligt att huset fått namnet Annas hus.
Rustika spegeldörrar och blanka dörrhandtag, lika vackra idag som när de var nya för hundra år sedan.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.02 | 09:34

Hej!
Ursäkta sent svar. Ja, vi har plats. Ring Per på 070-5762970 om ni fortfarande är intresserade!
Vänliga hälsningar
Maria och Per Andersson, Annas hus B&B

...
15.02 | 21:14

Hej har ni möjligen ledigt för två personer två nätter 23/2 - 25/2..har dotter med familj i Fellingsbro, men behöver nattlogi i närheten. Mvh Eva Hasselquist

...
31.08 | 15:10

Snygg och informativ hemsida, inbjudande och smakfull, dessutom.

...
21.07 | 18:04

Hej!
Ja, vi har ledigt för fyra personer mellan den 11 och 12 augusti. Vill ni boka? Ring i så fall 070 - 5762970 (Per) eller 076 - 811 27 36 (Maria).
Vänligen,

...
Du gillar den här sidan